1 000 dagar kultur för Riksteatern

Bakgrund

Inför valet 2022 ville Riksteatern öka förståelsen för kulturens avgörande roll för vårt demokratiska samhälle. Alla har rätt att utöva och ta del av en fri och obunden kultur, det är en grundläggande rättighet. Men när politiker, både i Sverige och runt om i Europa, i större utsträckning försöker kontrollera kulturen hotas denna rättighet. 

Utmaning

Kultur är inte en prioriterad politisk fråga, särskilt inte i jämförelse med andra välfärdsområden som vård och utbildning. För att skapa uppmärksamhet och öka kännedomen kring kulturens betydelse behövde vi skapa ett momentum i det politiska samtalet. 

Lösning

Med tusen dagar kvar till valet lanserades initiativet 1 000 dagar kultur. Tillsammans med 16 andra kulturorganisationer skulle Riksteatern under tusen dagar lyfta kulturens roll för demokrati genom en rad aktiviteter såsom seminarier och debattartiklar. 

Resultat

Initiativet lanserades genom en debattartikel i Dagens Nyheter som uppmärksammades i över 40 andra medier, där bland SVT Nyheter. Dåvarande kultur- och demokratiminister kommenterade även utspelet. Fram till valet arrangerades sedan flera seminarier samt fler debattartiklar publicerades

Föregående
Föregående

Lansering av Frankful

Nästa
Nästa

Minibutiker för Halebop